top of page

About Philiph Luik

Konstnären Philiph Arvo Luik har sedan lång tid varit verksam som konstnär och haft många framgångar.

Han har en speciell inbyggd färgskala inom sig. Det är ofta färgen i hans tavlor som gör att betraktaren stannar till och fastnar i dem: det finns en stor dragningskraft: allt är omedvetet.

 

Philiph har sitt egna färgsinne- stundom mildare, stundom starkare… Den expressiva färghanteringen är fascinerande och spännande i hans måleri. Stilmässigt har han utvecklat sin egen stil: sitt eget sätt att se och tolka ett landskap, ofta med röda konturer och med långa penselstreck samt delar upp bildytan i olika färgfält vilket gör att det blir mera spännande, mera ifrågasättande.

 

Formmässigt är det oftast monumentala målningar vilket tilltalar honom mest eftersom det ger mer motstånd, misslyckande och vemod att handskas med stora bildytor. Hans landskapsmåleri sprakar av färg de är dimmrosa, självlysande men samtidigt underliga: ibland faller ljuset in från olika håll samtidigt… Han befinner sig ofta i det Italienska Toscana- och Kroatiens högakusten landskap med sin omväxlande vyer. Philiph vandrar mycket i dessa trakter och iakttar naturen – dess färger, ljus och skiftningar. Där får han sin kreativitet och motivinspiration vilket han omvandlar till sitt inre fantasilandskap… där det hörs ljud… melodi… där stannar man till… man ser… man känner glädje…

                           

Acceptansen att låta alster tala och att lyssna inåt, där ligger hans hemlighet. Philiphs målningar är omedelbara och direkta samt känslomässigt laddade för betraktaren – de ger en inbjudande värme och beundran.

Fantastiskt!

Han är flygfärdig!

Han går sin egen väg!

 

Johan Sandström

bottom of page